2013. május 26., vasárnap

0080 A4 Mihály Béla retro művészi kerámia tál - Jelenlegi ára: 7 003 Ft

Szép állapotú folyatott díszítésű kerámia kaspó, ikebana tál.
Alján jelzés Mihály.
Szélén 2 apró mázlepattanás található.
Mérete 18 x 18 cm.
A4
 MIHÁLY BÉLA
1930. február 8-án született Jászapátiban született, itt is cseperedett fel, bár mintha gyerekkorát átugrotta volna, hiszen hétéves kora óta keményen dolgozik. Kezdte a libapásztorkodással, de eljutott a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjéig.
Fiatalemberként Jászföldöt elhagyta, hiszen Pestre kellett mennie ahhoz, hogy elhatározását megvalósítsa. Nevezetesen: eldöntötte, hogy keramikus lesz. Elhatározása minden előtanulmányt nélkülözött, de a szakemberek ikebanái és kerámiái láttán széttárták a kezüket, és csak annyit tudtak mondani: őstehetség. Ezt kijelentést, a világ sürgősen visszaigazolta, hiszen 13 világkiállításon több száz lezsűrizett képzőművészeti munkájával megalapozta későbbi hírnevét.
Élete végéig nem dőlt el, hogy tulajdonképpen mi az, aminek elsősorban a mestere. Vajon ha éjszaka felkeltették volna álmaiból, melyik képességét mondta volna elsőnek? Fentről lenézve ránk mit javasolna, miként emlegessük? Mi is volt Ő valójában? Színházi látványtervező vasárnaponként? Keramikus művész hétköznap délelőttönként? Virágász délutánonként? Vagy egyszerű mezei mecénásnak tituláljuk éjjel nappal? Merthogy ez utóbbira is jó okunk van. 1995-ben például szülővárosának ajándékozta egyedi kerámiáit.
Életében 13 alkalommal rendezte meg a Jászsági Randevú című kulturális műsort Jászapátin, ahová neves fővárosi művészek követték őt vakon. Olyan közszeretetnek örvendet, hogy csak szólnia kellett és követték. ,, Bélus! Jövünk! "- mondták egy emberként az Operaház és az Operettszínház illusztris sztárjai.
A színházi látványtervezői karrierje talán éppen Jákó Verával kezdődött. Ugyanis a művésznő megkérte, hogy a színpadra készítsen mögé valami virágdekorációt. Ezzel a színházi virág és látványtervezés korszakába lépet, mert innentől se szeri, se száma nem volt felkéréseknek. Az utóbbi évtizedekben alig volt olyan politikai, társadalmi, kulturális rendezvény, ahol az általa készített virágok, ne lettek volna meghívva. Béla a rendezvények ,, Jolly Jokere" volt. A Parlament karácsonyi ünnepségein keresztül a Habsburg-ház esküvőin át, az Interoperettig, virágai sok helyen ,, felléptek". Többször készített csokrot Erzsébet angolkirálynőnek is, csakúgy, mint a Máltai Szeretetszolgálat rendezvényeire vagy a Korona Pódium, a Szépségkirálynő választás, az Antenna Hungária, a Pólus felkérésére.
65. születésnapját igen magas helyen is megünnepelték. Életútjára akkor került fel a korona. Akkor kapta Göncz Árpád köztársasági elnök úrtól a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjét.
Őt, és életművét egy-két mondással elég jól össze lehet foglalni. Állítólag aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Nos Ő az volt, aki a virágot nem csak szerette, de a virág is szerette őt. Hiszen egy nyelvet beszéltek. A másik mondás pedig: virág nélkül lehet, csak nem érdemes élni.
2001. november 27-ei halála óta virágai nélkül szegényebb a világ. Százszorszépei, orchideacsokrai ahhoz segítettek hozzá, hogy mindent, még a szürkét is rózsaszínnek láttuk.
Bozsán Eta írása alapján
ÁRUIM ZÖME ANTIK ÉS RÉGI TÁRGYAKBÓL ÁLL.
SZEMÉLYES ÁTVÉTELI LEHETŐSÉG BUDAPESTEN (IX. ) ILLETVE SZEGEDEN!
Postázás:  Kisebb tárgyaimat a Magyar Posta segítségével megbízhatóan és olcsón postázom. Nagyobb tárgyaim (pl. bútorok/festmények/stb. ) esetében a szállításban külön díjazás mellett tudok segíteni, illetve természetesen a vevő által kért bármely futárszolgálatot elindítom.
Amennyiben a postázási költségek megfizetésénél a biztosítás illetve ajánlás nélküli módot választja, azt minden esetben a vásárló a saját felelősségére teszi!
Csomagolás:  Díjmentesen gondoskodom a megfelelő és minden kétséget kizáróan biztonságos csomagolásról.
Fizetés:  Személyes átvétel alkalmával készpénzben. Postázás esetén jobbára átutalással vagy csekken. Utalást követő munkanapon postára adom a vásárolt terméket.
Garancia:  Amennyiben nincs megelégedve a vásárolt áruval, NEM KÖTELEZEM VÁSÁRLÁSRA! Legrosszabb esetben semlegessel értékeljük az adás-vételt.
A vásárlását követő pillanatban a Vatera egy automata e-mail-ben tájékoztatja Önt a vásárlás minden eddig nem ismert részletei felől. (Bankszámlaszám, telefonszám, találkozó helye, ideje és körülményei. ) KÉREM, OLVASSA EL FIGYELMESEN!
KÖSZÖNÖM FIGYELMÉT, KELLEMES BÖNGÉSZÉST KÍVÁNOK!



Jelenlegi ára: 7 003 Ft

Az aukció vége: 2013-05-27 22:19
. 0080 A4 Mihály Béla retro művészi kerámia tál - Jelenlegi ára: 7 003 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése